Praga – Obiective Turistice

May 18, 12 Praga – Obiective Turistice

Praga – un frumos oras european

Capitala Republicii Cehe – Praga – este cel mai vizitat oras din Europa Centrala, al 6-lea cel mai vizitat din Europa (dupa Londra, Paris, Roma, Madrid si Berlin) si unul dintre cele mai frumoase orase europene, ridicandu-se la nivelul metropolelor din Germania, Franta, Austria, Italia. Praga este situata in Boemia Centrala, pe raul Vltava, peste care se arcuiesc 9 poduri. Cu o vechime de 1.100 de ani, Praga este un oras incarcat de istorie, cu numeroase stradute multiseculare, castele, catedrale, palate in stil baroc, sinagogi, piete vechi, baruri de pe la 1.800 si berarii de prin Evul Mediu. Praga atrage anual peste 4 milioane de turisti din lumea intreaga.

Ghid Turistic Praga

Ghid Turistic Praga - 40% reducere

Cumpara ghidul

In Praga, atmosfera medievala este cel mai bine conservata din lume, motiv pentru care centrul istoric al Pragai a fost inclus de UNESCO in Patrimoniul Cultural Mondial. Institutul britanic GaWC (Globalization and World Cities Research Network), care studiaza relatiile dintre cele mai importante orase ale lumii in contextul globalizarii, a clasificat orasul Praga ca fiind un centru mondial de nivel Beta+, la acelasi nivel cu Berlin, Roma, Montreal si Houston.

Praga – oras medieval si modern

Piata in Praga

Piata in Praga

Timp de secole, in perioada artei gotice, dar si in timpul Renasterii, Praga a fost capitala Sfantului Imperiu Roman (de natiune germana), iar astazi poate fi considerata capitala comorilor arhitecturale si a stradutelor medievale. Toti vizitatorii orasului Praga sunt uluiti de atmosfera sa magica si istorica, produsa de coexistenta monumentelor, sculpturilor si cladirilor construite de-a lungul unui mileniu. In Praga gasesti marete catedrale in stil gotic, regiuni renascentiste si biserici baroce, alaturi de cladiri ultra-moderne, cubiste, neo-clasice sau in stilul “Art Nouveau”.

Cladiri din Praga

Cladiri din Praga

Praga are diferite supranume, printre care “Orasul de aur” si “Orasul celor 100 de clopotnite”, intrucat aproape fiecare biserica si cladire istorica are clopotnite, de diferite marimi si forme (astazi sunt peste 500 de clopotnite in Praga). Strazile capitalei cehe sunt pline de turisti fermecati de atmosfera de basm a orasului – data de numeroasele turle, turnuri si turnulete, dar si de calestile trase de cai, ce pot fi intalnite pe stradutele medievale inguste, strajuite de cladiri inalte si lipite unele de altele, varuite in culori calde, cu acoperisuri caramizii.

Obiective turistice din Praga

In Praga se gasesc numeroase obiective turistice culturale: muzee, teatre, monumente istorice, galerii de arta, cinematografe, dar si scoli publice si private, inclusiv renumita Universitate Charles – prima universitate germana si una dintre cele mai vechi din Europa.

Praga are atat de multe obiective turistice, incat acestea nu pot fi vizitate in timpul unei singure excursii obisnuite. Cele mai importante atractii ale Pragai – pe care ar fi bine sa nu le omiteti atunci cand faceti o vizita in capitala ceha – sunt:

1. Ceasul Astronomic – “Pražský orloj”

Ceasul Astronomic Medieval - obiectiv must-see al Pragai

Ceasul Astronomic Medieval - obiectiv must-see al Pragai

Situat in centrul Pragai, in Piata Orasului Vechi, acest ceas astronomic medieval dateaza din anul 1410, fiind al 3-lea cel mai vechi ceas din lume si cel mai vechi ceas din lume care mai functioneaza in prezent – functioneaza de 601 de ani aproape fara intrerupere. Acest orologiu impresionanat este un obiectiv turistic must-see al Pragai. De fiecare data cand se da ora exacta, zona din jurul orologiului este foarte aglomerata – turistii si localnicii se aduna pentru a vedea “Defilarea Apostolilor” – un spectacol in care figurinele animate ale celor 12 Apostoli anunta pe rand ora exacta. La sfarsit, cocosul de aur de deasupra canta cucurigu. Mai multe detalii inedite despre celebrul orologiu praghez gasiti in articolul “Ceasul Astronomic Praga“.

2. Castelul Praga – “Pražský hrad”

Castelul Praga - cel mai important obiectiv turistic din capitala Cehiei

Castelul Praga - cel mai important obiectiv turistic din capitala Cehiei

Castelul Praga este cel mai mare castel antic din lume, cel mai important obiectiv turistic din Praga si cel mai mare complex medieval din lume. Cu o suprafata de aproximativ 7 hectare, complexul castelului cuprinde cele mai spectaculoase biserici si muzee pragheze, iar cladirile din acest ansamblu reprezinta aproape toate stilurile arhitectonice. Timp de 1 mileniu, Castelul Praga a fost resedinta regilor Boemiei, iar dupa 1918 a fost resedinta presedintelui Republicii Cehoslovace, pentru ca astazi sa gazduiasca aparatul de stat al Republicii Cehe. Din 1867, impunatorul castel adaposteste Bijuteriile Coroanei Cehe. Momentul cel mai atractiv este schimbarea garzilor in fata intrarii principale a palatului, la fiecare ora fixa. Mai multe detalii gasiti in articolul “Castelul Praga“.

3. Podul Carol  – “Karlův most”

Podul Carol - renumit obiectiv turistic din Praga

Podul Carol - renumit obiectiv turistic din Praga

Podul Carol este un faimos pod istoric ce traverseaza raul Vltava din Praga. Celebrul pod dateaza din secolele 14 – 15, fiind ridicat la initiativa regelui Carol al 4-lea. Podul Carol a transformat capitala ceha intr-o importanta ruta comerciala intre Europa de Vest si cea de Est. Podul se sprijina pe 16 arcade, fiind protejat de 3 turnuri, dintre care cel de pe partea Orasului Vechi este una dintre cele mai impresionante constructii civile in stil gotic din lume. Balustrada podului este decorata cu 30 de statui si sculpturi, majoritatea in stil baroc, ce reprezinta diferiti Sfinti si un crucifix. Pustiu in timpul noptii, podul se transforma ziua intr-o locatie aglomerata, plina de pictori, chioscuri si turisti. Mai multe informatii despre acest pod gasiti in articolul “Podul Carol Praga“.

4. Catedrala Sf. Vitus – “Katedrála svatého Víta”

Catedrala Sf Vitus - importanta atractie turistica pragheza

Catedrala Sf Vitus - importanta atractie turistica pragheza

Situata in interiorul Castelului Praga, Catedrala Sf. Vitus este unul dintre cele mai frumoase atractii turistice inchinate bisericii din toata Europa. A fost construita intr-un interval de 600 de ani – din secolul al IV-lea pana in secolul XX, lucrarile fiind intrerupte timp de secole din cauza Razboaielor husite si a Razboiului de 30 de ani. Atractiile principale din aceasta vestita catedrala sunt: Mozaicul “Judecata de Apoi” – o lucrare exceptionala, alcatuita dintr-un milion de bucati de sticla si piatra, Capela Sf. Wenceslas – ce contine moastele fostului print al Bohemiei – si Cripta regala – ce contine mormintele membrilor diferitelor familii regale din Cehia. Articolul “Catedrala Sf. Vitus” prezinta mai multe detalii despre aceasta cladire impresionanta.

Mai multe atractii turistice din Praga

A fost prezentate mai sus doar cele mai importante obiective turistice din Praga, restul obiectivelor fiind prezentate in subcategoria PRAGA (din Destinatii turistice -> Cehia) de pe acest site.

Obiective Turistice Praga – Bibliografie

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 4 votes)
Praga - Obiective Turistice, 10.0 out of 10 based on 6 ratings

Iti recomandam si:

Lasa un Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read more:
Podul Carol - Praga
Podul Carol – Praga

Podul Carol este un faimos pod istoric ce traverseaza Raul Vltava din Praga si care dateaza din secolele 14 -...

Insula Zakynthos, Grecia - photo by paprtala (CC BY-NC-SA 2.0), on Flickr
Insula Zakynthos (Grecia)

Plajele minunate, apele limpezi si albastre, pesterile de la malul marii, climatul bland, mediteranean, imaginile deosebit de spectaculoase cu apusul...

Close