Palatul Schonbrunn din Viena

Dec 15, 11 Palatul Schonbrunn din Viena

Schonbrunn – Prezentare generala

Acest magnific palat vienez – fosta resedinta de vara a dinastiei de Habsburg si locul de nastere al Imparatului Franz Joseph I al Austriei – este cea mai vizitata atractie turistica din Austria. Alaturi de cladirile anexe, parcul grandios, fantanile arteziene si gradinile marete din jur, Palatul Schonbrunn (Schloss Schönbrunn) face parte dintr-un complex in stil baroc. Ansamblul Schonbrunn este unul dintre cele mai impresionante complexuri baroce din Europa, fiind declarat monument national, iar in 1996 a fost inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Cuvinte-Cheie pentru Palatul Schonbrunn

Cuvintele-cheie cele mai reprezentative pentru faimosul palat vienez Schonbrunn sunt:

Schonbrunn

  • palat, Viena, cel mai vizitat obiectiv turistic din Austria, peste 6 milioane de vizitatori anual
  • grandios, magnific, complex baroc, stilul rococo
  • dinastia de Habsburg, Imparatul Franz Joseph I, Imparateasa Sissi
  • Sala Oglinzilor, Camera Milioanelor
  • prima Gradina Zoologica din lume, Labirintul, Sera de Palmieri, fantani arteziene

Videoclip ce prezinta exteriorul Palatului Schonbrunn si Gradinile sale

Atractii turistice din Palatul Schonbrunn

Numele acestui impunator palat, Schonbrunn, inseamna “primavara frumoasa“. Palatul se afla la vest de centrul orasului Viena, in cartierul Hietzing. Cu 1442 de camere de diferite marimi, Palatul Schonbrunn primeste peste 2 milioane de vizitatori anual, iar intregul complex baroc – 8 milioane. Majoritatea camerelor palatului sunt decorate in stil Rococo - peretii sunt ornamentati cu frunzulite de aur, iluminatul se face prin candelabre de cristal de Boemia.

Palatul Schonbrunn din Viena

Palatul Schonbrunn din Viena

Printre atractiile turistice ale palatului se numara: Sala Oglinzilor – in care a concertat Mozart la varsta de 6 ani, Camera Rotunda Chinezeasca – in care Maria Tereza a Austriei tinea conferinte secrete, Salonul Chinezesc Albastru – in care imparatul Carol I a renuntat la tron in 1918, punand capat monarhiei si dominatiei Habsburgilor in Austria. Camera Milioanelor din Palatul Schonbrunn este cea mai impunatoare camera in stil Rococo din lume – decorata cu extraordinare miniaturi indiene si persane, si placata cu lemn de trandafir.

Interiorul Palatului Schonbrunn - decorat in stil baroc

Interiorul Palatului Schonbrunn – decorat in stil baroc

O alta atractie turistica importanta din renumitul ansamblu baroc vienez este reprezentata de Gradina Zoologica Schonbrunn, construita langa palat la ordinul sotului Mariei Tereza. Aceasta gradina este cea mai veche gradina zoologica din lume, modernizata azi conform celor mai inalte standarde. Aici, in fiecare an, peste 2 milioane de vizitatori admira pui de panda, elefanti nou-nascuti si multe animale rare.

Un alt important punct de atractie din celebrul complex ce include si Palatul Schonbrunn este Labirintul de la Schonbrunn, un loc potrivit de distractie. Sera de Palmieri de la Schonbrunn este si ea o atractie turistica importanta, gazduind zeci de plante mediteraneene, tropicale si subtropicale; este cea mai mare sera de gen din Europa.

Videoclip ce prezinta interiorul Palatului Schonbrunn

Schonbrunn – Scurt istoric

Sera de Palmieri Schonbrunn - Viena

Sera de Palmieri Schonbrunn – Viena

In locul impunatorului palat a fost un alt palat care a ars de mai multe ori, fiind apoi distrus de catre turci in 1683. A fost reconstruit intre anii 1692 – 1713, la ordinul imparatului Leopold, care si-a dorit o resedinta de talia Palatului Versailles din Franta. In 1728, Palatul Schonbrunn a fost dobandit de imparatul Carol al VI-lea, care l-a folosit pentru a vana fazani; l-a daruit apoi fiicei sale, Maria Tereza.

Domnia Mariei Tereza a Austriei a marcat inceputul epocii stralucitoare din istoria palatului, deoarece a devenit centrul vietii de curte si a vietii politice. Imparatul Napoleon Bonaparte a ocupat de doua ori palatul, in 1805 si 1809. In 1830, in aripa estica a palatului, s-a nascut Franz Joseph. Dupa urcarea lui pe tron, Palatul Schonbrunn a cunoscut din nou o epoca infloritoare, deoarece a fost resedinta lui favorita. Palatul a fost si resedinta celebrei imparatese Sissi (Elisabeta, Ducesa de Bavaria), cu care s-a casatorit Franz Joseph.

Panorama a Palatului Schonbrunn - Viena

Panorama a Palatului Schonbrunn – Viena

Dupa caderea monarhiei din 1918, palatul a intrat in posesia nou-fondatei Republici Austriece, care l-a transformat in muzeu. Mai tarziu, Palatul Schonbrunn a gazduit evenimente importante, cum ar fi intalnirea dintre John F. Kennedy si Nikita Khrushchev, in 1961. Haydn si Mozart au concertat pe scena faimosului teatru al palatului.

Schonbrunn – Bibliografie

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Palatul Schonbrunn din Viena, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Iti recomandam si:

Lasa un Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read more:
Catedrala Sf Vitus
Catedrala Sf. Vitus – Praga

Turlele sale crescande, vizibile din toata Praga, fac Catedrala Sf. Vitus unul dintre cele mai frumoase obiective turistice inchinate Bisericii...

Turnul Eiffel - Paris
Turnul Eiffel – Paris

Turnul Eiffel - una dintre structurile cele mai cunoscute din lume - a fost ani la randul cea mai inalta...

Close