Domul din Milano

Feb 25, 12 Domul din Milano

A doua catedrala ca marime din Italia, dupa Bazilica San Pietro din Roma, Domul din Milano (Duomo di Santa Maria Nascente) este al treilea edificiu romano-catolic din lume, a carui constructie a inceput in 1386, la initiativa arhiepiscopului Antonio de Saluzzo, si s-a desfasurat cu intreruperi, lucrarile fiind incheiate pe la 1887.

Initiatorul acestui proiect grandios a fost Arhiepiscopul Antonio da Saluzzo, in anul 1386. Mai multe coincidente au marcat inceperea lucrarilor la acest edificiu (preluarea puterii de catre Gian Galeazzo Visconti, ar fi un mic exemplu). Constructia in sine a fost menita a fi privita ca o recompensa pentru nobilime si clasele muncitoare.

Au fost si alte sugestii, desene si modele propuse de Filippo Juvarra (1733) si Luigi Vanvitelli (1745), insa acestea nu au fost acceptate in cele din urma. Catedrala din Milano este renumita si pentru turnul Madonnina construit in 1762 (inaltime 108.5m!). Francesco Croce i-a fost “parinte”, in timp ce statuia Madonnina este creatia lui Giuseppe Perego. Intre 1829-1858, ferestrele tip vitraliu au fost inlocuite de modele noi, dar schimbarile nu au avut un impact prea placut asupra cladirii. Ultima poarta a fost inaugurata in 1965 si reprezinta punctul final al secolelor de completari, renovari si reconstructii din cadrul Catedralei din Milano. Zvonurile indica faptul ca in viitor vor fi adaugate si noi statui, cu rolul de a aduce la viata anumite aspecte demult uitate.

Extraordinarul edificiu, bijuterie cu totul unica a arhitecturii gotice, salasluieste in centrul capitalei Lombardiei, pe locul unor foste bazilici datate din secolul al V-lea si este detinatoarea a 135 de turle, dintre care cea mai inalta masoara 109 m, a peste 2000 de statui maiestuos sculptate, iar grandioasele ferestre impodobite de vitralii din sticla de Murano, ce infatiseaza impresionante scene biblice, sunt considerate cele mai mari din lume. Turnul principal al Domului din Milano a fost impodobit in 1762 cu o statuie a Fecioarei Maria, poleita cu circa 4000 de foite de aur, care, la inceputul sec XXI, a fost tinta unei tentative esuate de furt.

Sub atenta supraveghere a lui Federico Borromeo, au fost construite bazele noii fatade de catre Francesco Maria Richini si Fabio Mangone (inceputul secolului al XVII-lea). Cinci portaluri si doua ferestre frumoase s-au adaugat pana in anul 1638, modificarile cu adevarat majore survenind in momentul in care a intrat in “scena” arhitectul Carlo Buzzi (1649), cel care avea sa schimbe fatada Catedralei din Milano astfel incat sa se potriveasca stilului gotic care i-a fost destinat initial si care includea multe elemente ce pot fi vazute si astazi.

Interiorul nu este mai putin impozant, Domul din Milano avand o capacitate de 40.000 de locuri. Incepand din anul 2011, la crearea atmosferei de sobrietate pe care o traieste orice vizitator ce pune pentu prima oara piciorul in acest sanctuar, contribuie si o magnifica expozitie de picturi. Pentru numai 1 EURO, oricine se poate opri pret de o secunda, in fata uneia dintre impresionantele sculpturi si sa aprinda o lumanare in semn de multumire. Pentru alti 5 EURO, este permis accesul pe acoperisul Domului, de unde se poate admira superba panorama a orasului italian, aventura incarcata de nostalgia evadarii in trecutul istoric, daca tinem cont de faptul ca domul a fost ales de catre Napoleon  Bonaparte ca loc al incoronarii sale ca rege al Italiei.

Insusi scriitorul Mark Twain a fost vrajit de impozantul edificiu, despre care a lasat marturie in “Ageamii in strainatate(1869)” urmatoarele: “Atat de mareata, de solemna, de vasta…o iluzie cu flori de gheata care poate disparea la o suflare

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Domul din Milano, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

Iti recomandam si:

1 Comentariu

  1. foarte fain domul din milano. Din poze e mai greu sa-ti dai seama de maretia lui. De exemplu poza din articolul asta il face sa para cam ingust, insa el este imens, are probabil 50-70 m latime. merita vizitat ;)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Lasa un Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read more:
Teatrul National din Viena
Teatrul National din Viena

Teatrul National ("Burgtheater") bifeaza cu succes o pozitie fruntasa in top 10 obiective turistice de vizitat in capitala Austriei. Burgtheater...

Paris Obiective turistice
Paris – Obiective turistice

Situat in nordul Frantei, in mijlocul regiunii Île-de-France, Parisul este cea mai eleganta capitala din lume, si cel mai vizitat...

Close