Brasov – Obiective turistice

May 03, 12 Brasov – Obiective turistice

Cei care iubesc drumetiile si doresc sa se relaxeze, pot sa viziteze un oras minunat, plin de frumusete si incarcat de istorie, si asezat parca anume in centrul tarii, pentru a putea fi vizitat de cat mai multi turisti, atat din tara, cat si din strainatate. Turistii care merg la Brasov pot petrece clipe de neuitat, deoarece orasul se afla in apropierea unor zone de un pitoresc aparte, cum ar fi Valea Prahovei, cu statiunile ei renumite: Predeal, Sinaia, Azuga si Busteni. Dar cea mai apropiata zona turistica cu aer curat, puternic ozonat, un adevarat paradis montan, este Statiunea Poiana Brasov, care este la o distanta de 12 km de orasul Brasov. La Poiana Brasov sunt 12 partii de ski, sunt terenuri de sport, este un skilift, un teleferic, un funicular, sunt bazine acoperite, sali de gimnastica medicala.

Ghid Turistic Brasov
Ghid Turistic Brasov
Cumpara ghidul

Descriere a orasului Brasov

Brasovul – oras asezat la poalele Muntilor Postavaru, in Depresiunea Brasov, la o altitudine de 625 m – este orasul care se afla la cea mai mare altitudine din Romania. Important centru economic, turistic si cultural, Brasovul este singurul oras din lume care are in teritoriul sau administrativ o rezervatie naturala – Muntele Tampa – si un varf muntos – Varful Postavaru.

Muntele Tampa este declarat rezervatie naturala, deoarece aici sunt cateva specii de plante rare. In padurile din imprejurimile Brasovului traiesc animale salbatice si turistii trebuie sa stie ca pot intalni ursi, vulpi, lupi, daca nu respecta traseele care le sunt indicate. Fiind un oras de munte, Brasovul are un climat temperat continental, umed si racoros, cu ierni care dureaza cam 90 de zile pe an, ceea ce favorizeaza practicarea sporturilor de iarna.

Evolutia orasului Brasov

Orasul Brasov este atestat documentar din 1234, sub denumirea de “corona” si din 1294 este numit Brasov. Inca din sec. al XV-lea, Brasovul a fost cel mai important centru comercial si mestesugaresc al Transilvaniei – aici erau 43 de bresle, si putem aminti de: fierari, blanari, postavari, curelari, olari, franzelari, lacatusi, palarieri, cojocari, argintari, macelari. Dezvoltarea economica a orasului a dus si la dezvoltarea demografica, astazi orasul avand peste 220.000 de locuitori.

Prima scoala in limba romana a aparut inainte de 1399, la Schei, in curtea Bisericii Sfantul Nicolae, si care a avut si tiparnita proprie, aici tiparindu-se primele carti in limba romana. Acum cladirea adaposteste mai multe muzee. In Brasov se afla Scheii Brasovului, vechiul centru al Brasovului, unde intalnim stradute inguste, pavate cu piatra cubica, unde casele au un singur etaj, au ferestrele mici, peretii sunt lipsiti de ornamente si acoperisul este de culoare rosie, specific sec. al XVII-lea.

In Brasov, arhitectura are specificul ei; astfel: casele din zona Cetatii sunt cu bolti arcuite, specific stilului baroc, altele au modele specifice Renasterii. Stilurile variaza de la stilul baroc, la stilul gotic (Biserica Neagra), stilul romanic (Biserica Sfantul Bartolomeu), clasic (Poarta Ecaterinei), stilul brancovenesc (Biblioteca Judeteana, unele case din Schei). In Brasov este mentionata inca din sec. al 17-lea Strada Sforii, care face legatura intre Strada Cerbului si Poarta Scheii. Aceasta strada este unica in Europa, deoarece este lunga de 80 m si are o latime de 111-135 cm.

Atractii turistice in Brasov

Obiective turistice in Brasov sunt: Muzeul de Istorie Brasov – care se afla in Casa Sfatului, Muzeul primei scoli romanesti din Schei – unde este expusa prima carte tiparita in limba romana, Muzeul fortificatiilor din Tara Barsei – amenajat in Bastionul Tesatorilor, Biserica Neagra – construita intre 1377-1477, Biserica Sf. Nicolae (sec. al 14-lea), Piata Sfatului, Poarta Ecaterinei (1559), Poarta Schei (1827), Biserica Sf. Bartolomeu (sec.al 13-lea), Tampa, Poiana Brasov. Castelul Bran este in apropiere de Brasov si poate fi vizitat de turisti.

Brasovul are 5 gari: Gara Centrala – se afla in apropierea Centrului civic, Gara Stupini – in partea nordica a orasului, Gara Bartolomeu – in zona de vest a orasului, Gara Darste – in partea de sud-est a orasului. In oras circula autobuze, troleibuze, tramvaie. Este un teleferic care leaga orasul de culmea Tampei. De pe varful Tampa (960 m) se poate obtine cea mai frumoasa vedere asupra orasului Brasov.

Brasovul este cunoscut si prin Festivalul International de Muzica Usoara “Cerbul de Aur“, – prima editie a fost in 1968. Pe scena acestui festival au urcat numeroase vedete internationale. Alte manifestari culturale ce se desfasoara la Brasov: Festivalul de Jazz si Blues, Festivalul muzicii de camera, Festivalul teatrului contemporan, Festivalul Recoltei, Festivalul Berii si Festivalul Junii Brasoveni – care se desfasoara in prima duminica dupa Pasti, adica in Duminica Tomii, cand are loc o defilare a junilor pe strazile orasului, o sarbatoare mostenita din vechi timpuri, prin care junii sarbatoresc sosirea primaverii.

Obiective turistice din Brasov

Sunt enumerate mai jos principalele locuri de vizitat in Brasov. Mai multe informatii despre un anumit obiectiv turistic gasiti in articolul corespunzator, in care puteti ajunge facand click pe titlul obiectivului sau pe textul ” —> Citeste tot articolul despre …”.

Biserica Neagra

Biserica Neagra - Brasov

Biserica Neagra - Brasov

Pentru turistii care viziteaza Brasovul, un obiectiv turistic ce trebuie neaparat vazut, il constituie Biserica Neagra din Brasov, constructie in stil gotic care dateaza din jurul anului 1380. Biserica Neagra se afla in centrul orasului Brasov, langa Piata Sfatului si este cel de-al doilea punct de interes turistic din judetul Brasov, dupa Castelul BranAceasta biserica reprezinta cel mai mare edificiu evanghelic in stil gotic din Romania, edificiu care dateaza din secolele XIV- XV. La inceput, Biserica Neagra a fost catolica si a purtat numele de “Biserica Sfanta Maria” (“Marienkirche”), apoi biserica a fost distrusa in urma incendiului din 1689, cand peretii s-au innegrit, …    —> Citeste tot articolul despre Biserica Neagra din Brasov !

Mai multe obiective

In acest articol sunt prezentate cele mai importante obiective turistice din Brasov. Mai multe atractii turistice din acest oras gasiti in subcategoria BRASOV (din Destinatii turistice -> Romania) de pe acest site.

Bibliografie

Amanunte interesante despre orasul Brasov si atractiile sale turistice gasiti la adresele urmatoare:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Brașov – pagina de pe Wikipedia, in limba romana
http://en.wikipedia.org/wiki/Brașov – pagina de pe Wikipedia, in limba romana
Credit foto 1: By Constantin Barbu [CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons
Credit foto 2: I, Alex:D [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC-BY-SA-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (9 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Brasov - Obiective turistice, 9.0 out of 10 based on 9 ratings

Iti recomandam si:

Lasa un Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read more:
Palatul Hofburg
Palatul Hofburg – Viena

Palatul Hofburg este cea mai splendida cladire din numeroasele atractii turistice ce impanzesc Viena. Dinastia habsburgica a salasluit in acest...

Ochiul Londrei
Ochiul Londrei

"Ochiul Londrei" este cea mai inalta roata din lume (135 de metri) si cea mai populara atractie turistica platita din...

Close