Biserica Neagra – Brasov

Apr 19, 12 Biserica Neagra – Brasov

Biserica Neagra – important obiectiv turistic

Pentru turistii care viziteaza Brasovul, un obiectiv turistic ce trebuie neaparat vazut, il constituie Biserica Neagra din Brasov, constructie in stil gotic care dateaza din jurul anului 1380. Biserica Neagra se afla in centrul orasului Brasov, langa Piata Sfatului si este cel de-al doilea punct de interes turistic din judetul Brasov, dupa Castelul Bran. Aceasta biserica reprezinta cel mai mare edificiu de cult evanghelic in stil gotic din Romania, edificiu care dateaza din secolele XIV- XV. La inceput, Biserica Neagra a fost catolica si a purtat numele de “Biserica Sfanta Maria” (“Marienkirche”), apoi biserica a fost distrusa in urma incendiului din 1689, cand peretii s-au innegrit, atat in interior, cat si in exterior. De atunci a primit si numele de “Biserica Neagra” (in germana: “Die Schwarze Kirche”).

Biserica a fost refacuta cu ajutorul unor mesteri germani din orasul Danzig, deoarece mesterii locali nu se pricepeau sa inchida boltile, care erau de dimensiuni foarte mari. Boltile noi ale bisericii sunt in stil baroc si nu in stil gotic, cum au fost la inceput. Deoarece mesterii si arhitectii erau germani, planul utilizat de ei a fost de bazilica cu trei nave de aceeasi inaltime, deci biserica este de tipul unei biserici -hala, asa cum erau in timpul secolelor XV-XVI.

Biserica Neagra din  Brasov este cea mai mare constructie in stil gotic din Sud-Estul Europei: are o lungime de 89 metri, o latime de 38 de metri si o inaltime de 42 metri, iar inaltimea turnului cu cruce al bisericii este de 65 de metri. In biserica se pot adaposti aproximativ 5000 de oameni.

Principalele atractii turistice din Biserica Neagra

Punctele de atractie pentru miile de vizitatori care trec pragul Bisericii Negre sunt urmatoarele:

  1. Cristelnita din bronz – care este facuta de mesterii din zona, si este o donatie din anul 1472 a preotului paroh  Johannes Reudel. In 1716, cristelnita a fost inconjurata cu un grilaj de fier forjat.
  2. Biserica Neagra este cunoscuta si prin clopotul mare pe care il are. Clopotnita adaposteste cel mai mare clopot din Romania – clopotul cantareste 6 tone si este din bronz.
  3. Alt punct de interes pentru turistii care viziteaza Biserica Neagra din Brasov il constituie Orga principala, care este cea mai mare orga din sudul Europei si care este renumita prin acuratetea sonoritatii ei. Orga are 4000 de tuburi de mari dimensiuni si a fost construita de cunoscutul mester Carl August Buchholz din Berlin, in perioada 1836-1839. Mesterii familiei Buchholz au construit 140 de orgi, dar cea de la Biserica Neagra din Brasov este cea mai mare si are 4 manuale cu cate 56 de taste si un pedalier de 27 de taste si are 63 de registre sonore. Aceasta orga a fost inaugurata in 17 aprilie 1839 si abia in perioada 1997-2001 a fost restaurata. A doua orga de la Biserica Neagra a fost construita de Carl Hesse si are un manual si un pedalier si 8 registre. Aceasta orga a fost restaurata in 1997. In Biserica Neagra se organizeaza saptamanal concerte de orga de muzica sacra, cu participarea corului.
  4. Un alt punct de interes il constituie corul sustinut de contraforti exteriori. Acestia sunt decorati cu edicole si in interiorul acestora se afla statui de Sfinti, unicat in Transilvania.
  5. Tot la Biserica Neagra din Brasov se gaseste o colectie de covoare de inspiratie orientala, care este cea mai mare colectie de covoare din Romania. Aceasta colectie de covoare reprezinta donatii ale mestesugarilor din oras. Covoarele sunt din secolele 17 -18 si sunt din Asia, din regiunile Brussa, Usak si Ghiordes.
  6. In biserica mai pot fi admirate si stranele din navele laterale, strane lucrate in stil baroc, sculptate in lemn; stranele din cor sunt in stil neogotic si dateaza din 1866; in nava centrala, bancile sunt din stejar si au fost montate din 1937.
  7. Este pe peretele frontal al navei laterale dinspre nord si o panza pictata in ulei, ce reprezinta “Nunta din Cana“, opera a pictorului Hans Eder.
  8. In Biserica Neagra din Brasov sunt mai multe statui, printre care se afla si statuia Sfantului Ioan Botezatorul si statuia unui copil care parca sta sa cada de pe biserica.
  9. Pe pridvorul din partea sudica este o pictura murala care reprezinta pe Fecioara Maria cu Pruncul Iisus, pictura se afla intre picturile Sfintei Varvara si Sfintei Ecaterina.

Bibliografie

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Biserica Neagra - Brasov, 8.5 out of 10 based on 6 ratings

Iti recomandam si:

Lasa un Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read more:
Colosseum
Colosseum-ul din Roma

In centrul istoric al Romei domina uriasul amfiteatru Colosseum, construit in locul unui lac artificial din marele parc construit de...

Gradina Botanica - Iasi
Gradina Botanica din Iasi

Prima gradina botanica din Romania - Gradina Botanica din Iasi - este una dintre cele mai mari gradini botanice din...

Close